Tekstgrootte
Ouders en leerlingen kunnen op verschillende manieren hun steentje bijdragen aan het reilen en zeilen binnen de school. Zo wordt aan de ouders regelmatig gevraagd hulp te bieden bij activiteiten in de groep of op school.
Het kan daarbij gaan om het meelopen naar de gymles, het meehelpen in de schooltuin, het assisteren bij handvaardigheid of het inzetten van specifieke deskundigheid (bijvoorbeeld bij het werken met computers). Ook kunnen ouders meedoen aan verschillende werkgroepen en vormen van overleg.
De voorbereiding van de verschillende thema’s die tijdens het schooljaar georganiseerd worden, is in handen van de themagroep. Deze projectgroep bestaat zowel uit leerkrachten als ouders. In overleg met het team worden de thema’s jaarlijks vastgesteld. De themagroep bedenkt de opening, de sluiting en verzorgt de aankleding van de school.
Iedere klas heeft een klassenouder. De klassenouder ondersteunt de leerkracht bij het vinden van ouderhulp voor bijvoorbeeld versiering van het groepslokaal, uitstapjes, museumbezoek etc.
Iedere ouder van een kind dat op de Muze naar school gaat, is automatisch lid van de oudervereniging. De oudervereniging houdt zich bezig met thema’s op het gebied van veiligheid, hygiëne en ontspanning. Eenmaal per jaar, tijdens de algemene ledenvergadering, kunnen alle ouders meepraten over zaken die voor de school, de kinderen en de ouders van belang zijn.
Goed overleg tussen alle betrokkenen van de school is belangrijk. Gezien de omvang van de school is het niet mogelijk, dat iedere ouder en elk personeelslid persoonlijk wordt benaderd om een mening te geven of vragen te stellen. Om ervoor te zorgen dat de mening van ouders en het team toch zo goed mogelijk wordt gehoord, beschikt de Muze over een medezeggenschapsraad (MR). Deze raad bestaat uit drie ouders en drie teamleden. De oudergeleding wordt door openbare verkiezingen gekozen voor een periode van twee jaar.
De medezeggenschapsraad richt zich vooral op beleidsmatige zaken. Veelal gaat het om zaken waarin advies wordt uitgebracht. In sommige gevallen, zoals bij de schoolbegroting of het schoolplan, heeft de medezeggenschapsraad instemmingsrecht.
In een leerlingenraad zitten kinderen die gekozen zijn door hun eigen klas. Het zijn leerlingen die graag namens hun klas allerlei zaken willen bespreken. Zo weten we wat de kinderen van onze school belangrijk vinden. Dat betekent dat zij de belangrijke rol hebben om erachter te komen wat er leeft op school en wat iedereen graag ziet gebeuren. Deze zaken kunnen ze bespreken in vergaderingen van de leerlingenraad.
Meer informatie over medezeggenschap vindt u in de schoolgids. Deze kunt u hier downloaden.
Contact: mr.muze@conexus.nu